Wat is er te doen?

De 1 April Vereniging zorgt ervoor om de viering op 1 april zo historisch mogelijk te houden en tevens de beleving te vergroten. Daarom worden er in de Nobelstraat en Voorstraat een traditionele ambachtenmarkt en aan de Turfkade een maritieme markt gehouden.

Muziek is daarbij ook een belangrijk onderdeel. Naast de bestaande muziekelementen, de geuzendrumband van Libertatis, Vive les Geuex uit Alkmaar, de schuttersvereniging de Bergsche Batterij uit Geertruidenberg worden er dit jaar weer extra muziekgezelschappen aan toegevoegd.
De uitgenodigde muziekgezelschappen verplaatsen zich de hele dag door de binnenstad en spelen bij de straatgroepen en op pleinen en straten en zorgen voor extra gezelligheid.

Jannes de Goochelaar

Jannes is een rasechte Briellenaar die zijn Goocheltrucs in het hele land op alle grote historische feesten te zien is. met zijn middeleeuwse uitstraling verbaast hij telkens het publiek. Hij is een graag geziene gast aan tafel, want terwijl er gegeten en gedronken wordt tovert hij alles weg wat hij in zijn handen krijgt.

Vive les Gueux

  

foto's; Frank Meijer

Je hoort de trommels al van verre en vrolijke tonen van fluit en schalmei vullen steeds meer de lucht. Dan zie je ook de vlaggen en hoor je het gezang en het wordt meteen duidelijk: Vive les Geuex is er. Tussen de stemmige en vrolijke liederen met een historische inslag wordt alles aan elkaar gepraat met spannende verhalen en interessante weetjes over de 80-jarige oorlog. En als je geluk hebt, stellen ze zich ook nog eens allemaal persoonlijk aan je voor (maar dan wel op muziek natuurlijk).

Slag ende Stoot

Het middeleeuws ensemble Slag ende Stoot wordt gevormd door professionele muzikanten. Met hun acts en muziek laten zij de Middeleeuwen en de 16e en 17e eeuw herleven. Internationaal geven zij concerten op kleine en grote podia. Zij treden op in kastelen, in musea, op historische evenementen, festivals, in herbergen, op thema avonden en bedrijfsevenementen in restaurants en party centra. Slag ende Stoot werkt regelmatig mee aan schoolprojecten met een educatief karakter. Hiernaast begeleidt Slag ende Stoot met hun muziek regelmatig toneelspelen, acrobatiek en vuurshows, riddertoernooien, zelfs de legers bij heropvoeringen van historische veldslagen. Desgewenst geeft de groep tijdens optredens workshops historische dans.

Zoutkeet

Allereerst een lokale groep met Brielse wortels, de groep Zoutkeet. Zij spelen afwisselend op het Maarland NZ, in de Nieuwstraat en de Geuzenstraat. De groep speelt al jaren op 1 April als straatorkest, maar heeft sinds kort een echte groepsnaam die refereert aan een stukje Brielse geschiedenis, nl. het zoutzieden.

Troubadour LuCAS fLORENT

Lucas is troubadour en minstreel. Spelend met gitaarluit, kazoo en stem weet hij zijn publiek op de juiste muzikale en middeleeuwse wijze te vermaken. Lucas zingt en speelt onder andere oude liefdesliederen en spotliederen uit de middeleeuwen, drinkliedjes uit vervlogen tijd, maar ook 21e-eeuwse Hollandse en Engelse meezingers.

Altegaer

De zes zangers/ muzikanten die Altegaer vormen, hadden al heel lang de wens om ooit met elkaar samen te gaan spelen. Enkele jaren geleden is dat voornemen werkelijkheid geworden. Ze speelden al - en spelen nog - in verschillende andere muziekgroepen, zoals Scric der Zee, Onstuimig Schuim en het Vrijstatig Volkje. Ze leggen zichzelf in hun muziek geen grenzen op en doen alleen wat ze mooi en leuk vinden. Hun materiaal is dan ook een mengeling van folk, maritieme ballades, wereld-liederen en van oude muziek tot recent zelfgeschreven werk. Alles bij elkaar leidt dit tot een 'allegaartje' met veel (ook a capella-) zang, meeslepende melodieën, wervelende dansen en een vleug theater. Kortom een lust voor oog en oor!

Briels Beiaardkoor

In het jubileumjaar 2022 is vanuit het Brielse Klokkenluidersgilde een heus koor ontstaan dat op diverse Brielse festiviteiten acte-de-présence geeft. Het koor brengt een interessante mengelmoes van oud-religieuze liederen en strijdliederen uit de 80-jarige oorlog. Dit alles wordt vermengd met een vleugje gezelligheid. Het koor maakt tijdens het zingen gebruik van een mobiel carillon.

De Soete Inval

De Soete Inval brengt, gekleed in passende outfits, spectaculaire straatmuziek op z’n middeleeuws. Muziek, die het publiek spontaan aan het dansen brengt, maar ook ontroerende ballades en pikante liedjes. Ook in de kroeg of tijdens een middeleeuws banket is hun muziek op zijn plaats.
Zij spelen deze liedjes bovendien op instrumenten die in de middeleeuwen veelvuldig bespeeld werden door het gewone volk, zoals de doedelzak en draailier, pommer en trom.

De hele dag komt u wel een muziekgezelschap tegen; zij zorgen er voor dat de omstaanders het naar hun zin hebben en laten u genieten van de muziek en de sfeer van weleer.